Tudatos kamrakialakítás: évi 7,5 kg élelmiszerhulladék elkerülhető

Megosztás:
Forrás: egeszsegkalauz.hu

Tudatos kamrakialakítással mérsékelheted a háztartási élelmiszerhulladékot. A Nébih 'Maradék nélkül' program gyakorlati útmutatót ad.

Fejenként évente 7,5 kg elkerülhető élelmiszer kerül a kukába, mert elfeledkezünk róla, vagy túl sokat vásárolunk, ami megromlik. 😔

A háztartások élelmiszerpazarlásának csökkentésében fontos szerepe van a tudatos készletezésnek. A Nébih Maradék nélkül programja a kapszulakamra koncepcióját ajánlja, ami gyakorlati útmutatót nyújt az otthoni alapkészlet kialakításához.

🏠 Mi az a kapszulakamra?

A kapszulakamra nem a felhalmozást, hanem a tudatos készletezést jelenti. Lényege, hogy a háztartás étkezési szokásaihoz igazodó, jól kombinálható, hosszabb ideig eltartható alapélelmiszereket tartalmazzon. Ez segíti a menütervezést és csökkenti a felesleges vásárlásokat.

Első lépésként térképezzük fel a háztartás fogyasztási szokásait, majd igazítsuk hozzá a szükséges alapanyagokat és mennyiségeket. A készletek rendszeres felülvizsgálata elkerüli a túlhalmozást, és biztosítja, hogy az ételek lejárat előtt felhasználásra kerüljenek. A Maradék nélkül program lejárati útmutatója segít eldönteni, mely termékek fogyaszthatók a minőségmegőrzési idő után is.

🥫 Főszerepben a tartós élelmiszerek

A kapszulakamra alapját tartós élelmiszerek képezik: étolaj, fűszerek, tésztafélék, rizs, konzervek, szószok. Kiegészíthetők fagyasztott húsokkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel, a fagyasztó kapacitását figyelembe véve. Rövid ideig eltartható termékek, mint joghurt vagy felvágott, szintén bekerülhetnek, ha figyeljük a fogyaszthatósági időt.

A kapszulakamra egyszerű, hosszútávon is alkalmazható eszköz, amellyel minden háztartás a saját vásárlási és étkezési szokásaihoz igazodva csökkentheti az élelmiszerpazarlást.

További tippek és segédanyagok: maradeknelkul.hu 🌱

Forrás: egeszsegkalauz.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük