A hagyományos tisztítószerek olyan agresszív vegyi anyagokat (például klór, ammónia, foszfátok és formaldehid) tartalmaznak, amelyek irritálják a bőrt, a szemet, illetve a légutakat, és allergiás reakciókat is kiválthatnak.
Ezt pedig csak tetézik a környezetünkre kifejtett káros hatásaik. A tisztítószerekben található vegyi anyagok a szennyvízzel a természetes vizekbe kerülnek, ahol károsítják a vízi élővilágot. A foszfátok algavirágzást okozhatnak, ami a vizek oxigénszintjének csökkenéséhez vezet, így elpusztíthatja a halakat és más vízi élőlényeket. A műanyag csomagolások szintén gondot okoznak, tehát a takarítással ugyan tisztaság lesz nálunk, de ezt keményen megsínyli a környezetünk.
Csakhogy erre is van megoldás, mégpedig az egyszerű, természetes, illetve növényi eredetű tisztítószerek és eszközök.
Ecet
Vízzel 1:1 arányban hígítva univerzális tisztítószerként használható a legtöbb felületen. Eltávolítja a vízkő- és szappanlerakódásokat a fürdőszobában és a konyhában. Csíkmentes tisztaságot biztosít az ablakoknak és tükröknek, fertőtleníti a konyhai eszközöket, elbánik a vízkőlerakódásokkal, ráadásul elűzi a kellemetlen szagokat a hűtőszekrényből, a szemetesből és a mosógépből.
Szódabikarbóna
Kiváló súrolószer a makacs szennyeződések eltávolítására. Szagtalanítja a szőnyegeket, kárpitokat, cipőket, elnyeli a hűtőszekrényben terjengő kellemetlen szagokat. Ecettel kombinálva hatékonyan tisztítja a lefolyókat.
Citromsav
Kitűnő edények, illetve mosó-, és mosogatógép, WC csésze tisztítására és vízkőtelenítésére. A tea okozta csersavas szennyeződést is pillanatokon belül elriasztja. Segít a rozsdás felületek megtisztításában.
Só
Segíti a gyümölcs-, a vér- és az izzadságfoltok eltávolítását a textilekből, felélénkíti a kifakult szövetek színét. Gyönyörűen eltünteti az üvegvázák foltjait, megtisztítja a lefolyókat. Fertőtlenítés céljából hetente 10 percre áztassuk sós vízbe a szivacsokat. Dörzsöljük át sóval a vágódeszkát, amikor fertőtleníteni vagy szagtalanítani kell. Töltsük meg öntöttvas edényünket félig vízzel és néhány kanál sóval forrósítsuk fel, majd miután langyosra hűlt, kefével vagy tiszta szivaccsal sikáljuk le a szennyeződéseket. Öblítsük le tiszta vízzel és szárítsuk meg az edényt.
Illóolajok
Felturbózzák a tisztítószerek képességeit, ösztönzik a zsíroldást (például narancsolaj) fertőtlenítik a felületet (például teafa- és levendulaolaj).
Citrusfélék héja
A citrusfélék héja fertőtlenítő és zsíroldó hatású illóolajokat tartalmaz. Használhatók általános felülettisztításhoz, mosáshoz és illatosításhoz.
Zsíroldó, szagtalanító, antibakteriális és gombaellenes tulajdonsággal rendelkező, növényi eredetű tisztítószer. Csak enyhén habzik, lágyítja a vizet, kíméletes a textíliákhoz és elképesztően puhává teszi a ruhadarabokat. Használatakor kevesebb vízre van szükségünk öblítéskor. Ajánlott finom anyagok és természetes szövetek mosásához, de a gyapjú és a selyem igényeinek lúgossága miatt nem megfelelő.
Szappanfű
Szaponintartalmú gyökere kiválóan tisztít, lehet vele mosni, takarítani. És mivel rendkívül kíméletes a bőrrel, tökéletes hajmosáshoz és fürdéshez is.
Buglyos fátyolvirág
A szegfűfélék családjába tartozó növény a homokos, laza talajra szakosodott. Szaponinban gazdag karógyökerével elképesztően mélyre le tud hatolni az életben maradás érdekében. Termesztése ilyen körülmények között nem okozhat gondolt, teljesen környezetbarát, ráadásul apró virágai rengeteg táplálékot kínálnak a rovaroknak. Sárgásbarna gyökerét november táján ássuk ki, tisztítás és szeletelés után szárítsuk zörgősre. Szükség esetén készítsünk belőle főzetet. Finom kelmék és selyem tisztítására is alkalmas.
Fahamu
Jó szolgálatot tesz mosogatásnál, a tűzhely, a mosogató, a padlólapok, a járda takarításánál. Szórjuk a szürkés port egy megnedvesített szivacsra, vagy közvetlenül a felületre, esetleg egy kevés vízzel készítsünk belőle pasztát, és dörzsöljük át az edényeket, vagy felületeket.
Kávézacc
Fantasztikus súrolószer zsíros, szennyezett felületekhez, edényekhez. Szagtalanítja a hűtőszekrényt és a szemetest. Ha nem használjuk fel frissen, megszárítva, légmentes edényben hosszú ideig megőrizhetjük.