A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
A dió egészségügyi hatásait lehet vitatni, de nem érdemes. Az alábbiakban felsorakoztatjuk az előnyös tulajdonságait, amelyeket megismerve azonnal mész a piacra diót venni.
A dió – az egyik legegészségesebb dióféle
A dió (Juglans nemzetség, Juglandaceae család) közepes vagy nagy termetű, lombhullató fa, amely Délkelet-Európától egészen Japánig, valamint Észak- és Dél-Amerika több részén is megtalálható.
Az emberiség évezredek óta fogyasztja: a Perzsa Birodalomban az uralkodók eledele volt, a kínai orvoslásban a vesék és a tüdő erősítésére használták, míg az indiai ajurvédában a bőr és az általános egészség támogatására ajánlják. Európában a középkor óta ismert és kedvelt, nemcsak a dióbél és az olaja, hanem a faanyaga miatt is.
Ma a közönséges dió (Juglans regia) a legelterjedtebb étkezési fajta. 2021-ben a világ diótermése 3,5 millió tonna volt, amelynek több mint harmadát Kína adta. Magyarországon 2022-ben mintegy 15 400 tonna diót takarítottak be.
A dió egészségre gyakorolt hatásai
A dió nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. Számos kutatás igazolta jótékony hatásait:
-
Erőteljes antioxidáns: az E-vitamin, a melatonin és a polifenolok védenek a sejtkárosodástól és csökkentik a „rossz” koleszterin szintjét.
-
Kiváló omega-3-forrás: már 1–2 szem fedezheti a napi esszenciális zsírsavszükségletet.
-
Gyulladáscsökkentő: a benne lévő ALA, magnézium és polifenolok segítik a szervezet védekezését.
-
Támogatja a bélflórát: növeli a jótékony baktériumok arányát, ezáltal javítja az emésztést.
-
Csökkentheti egyes daganatok kockázatát, például a vastagbél-, prosztata- és emlőrákét.
-
Segíti a testsúlyszabályozást és az étvágy mérséklését.
-
Támogatja a vércukorszintet – a dióolaj fogyasztása kimutathatóan javíthatja a cukorháztartást.
-
Védi a szívet és az ereket, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.
-
Támogatja az agyműködést – javíthatja a memóriát és a mentális teljesítményt.
-
Jót tesz a férfi termékenységnek, mert javítja a spermiumok minőségét.
Tápérték (30 gramm dióban)
-
185 kcal
-
4,3 g fehérje
-
3,9 g szénhidrát
-
1,9 g rost
-
2,5 g egyszeresen telítetlen zsír
-
1,7 g telített zsír
30 gramm dió fedezheti:
-
a napi magnéziumszükséglet ~14%-át,
-
a vasszükséglet ~10%-át,
-
a káliumszükséglet ~5%-át.
Mennyi diót érdemes enni?
Általános ajánlás szerint napi egy maréknyi dió (kb. 30 gramm) elegendő ahhoz, hogy támogassa a szív- és érrendszer egészségét, javítsa az anyagcserét és hosszú távon csökkentse a krónikus betegségek kockázatát.
Forrás: Greendex
- Ezek a halak tele vannak nehézfémmel
- Kukába gyűrt őszi lombok, bezsákolt élővilág
- Óvodások és iskolások a fenntarthatóság élvonalában
- EM: a kifizetésekben is kétharmados a Napenergia Plusz Program
- Tudatos jövő: Magyarország is felkerült az Európai Hulladékcsökkentési Hét térképére
- Helyben maradó értékek: 680 millió forint a fenntartható természetvédelemért
2025. november 18.
Mit teszünk mi – vagy mit nem teszünk az újrahasznosításért?
2025. november 18.
Őszi immunerősítés egyszerű lépésekkel – vitaminoktól a pihenésig
2025. november 18.
Úttörő vegán esemény először Magyarországon
2025. november 17.
Már közel 96 ezer zöld rendszámos autó Magyarországon
2025. november 17.
Miért lehet környezetbarát a fatüzelés?
2025. november 17.