Új uniós csomagolási szabályok a láthatáron

Megosztás:

Új csomagolási szabályozás jön az Európai Unióban, amelyet az Európai Bizottság honlapja tett közzé.

Az intézkedés jelentős változásokat hoz 2026 augusztusától, főleg a szállodák és éttermek, de 2030-ig a fogyasztók életében is.

Az intézkedések célja az egyszer használatos műanyagok visszaszorítása, az újrahasznosítható csomagolás előtérbe helyezése, valamint a káros műanyagok korlátozása.

2026 augusztusától az EU fokozatosan megtiltja az egyszer használatos műanyag csomagolás használatát. Ez főként az 1,5 kg-nál kisebb előrecsomagolt friss gyümölcsöket és zöldségeket, továbbá a vendéglátóiparban elterjedt kis kiszerelésű csomagolást — például az egyadagos cukor- és szószcsomagokat ­– érinti. Ezek mellett a szállodák és panziók által biztosított eldobható műanyag piperecikkek is kikerülnek a forgalomból.

Az előírások célja az Unió szerint az, hogy 2030-ra az értékesítésben és szállításban használt csomagolások 40 százaléka újrahasználható legyen, míg a csoportos csomagolásoknál ez az arány el kell elérje a 10 százalékot. Továbbá a vendéglátóhelyek számára kötelező lesz annak a lehetőségnek a megvalósítása, hogy a fogyasztók saját tárolóedényeikben vihessék haza megrendelt ételeiket és italaikat – különdíj felszámolása nélkül.

A rendelkezés értelmében a vállalatoknak csökkenteniük kell a csomagolások méretét és tömegét, a fogyasztói termékeknél és az ipari csomagolásoknál is. Az indokolatlanul nagy dobozok és az aránytalanul vastag műanyag-rétegek fokozatosan eltűnhetnek a piacról.

Az új szabályok szerint 2030-ra minden csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie. A műanyag csomagolások minimális esetben is tartalmazniuk kell újrahasznosított anyagot. Az egyszer használatos műanyag palackoknál ez az arány kezdetben 30 százalékos lesz, de 2040-re akár 65 százalékra is növekedhet.

A rendelkezések külön figyelmet fordítanak az egészségkárosító vegyi anyagok visszaszorítására. Ez főként a per- és polifluorozott alkil-anyagok (IPFAS) korlátozását jelenti az élelmiszercsomagolásoknál, mivel ezek bizonyítottan hozzájárulnak egyes daganatos megbetegedések és a magas koleszterinszint, valamint hormonális problémák kialakulásához.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük