Szennyezés-veszélyes víztisztító kancsók?

Megosztás:

Magyarországon az ivóvíz a leggyakrabban vizsgált élelmiszerünk. A hatóság évente legalább négy alkalommal —településmérettől függetlenül —, akár több százszor ellenőrzi az ivóvíz minőségét, az eredményeket pedig nyilvánosan közzéteszik. Dr. Pándics a Tamás, a Semmelweis Egyetem Közegészség-tudományi Tanszékének vezetője szerint ezért semmi nem indokolja, hogy tisztított ivóvizet igyunk. A vélt szennyeződéseket eltávolító háztartási berendezések ugyanis számos egészségügyi kockázatot hordoznak, és sok esetben rontják a vezetékes víz mikrobiológiai minőségét.

Sokan egy már nem létező probléma miatt vásárolnak például víztisztító kancsót. Magyarországon a víz szennyezői közül a geológiai eredetűek dominánsak. A magyar vízbázisok jelentős részét érintette a kőzetekből származó arzén, azonban az arzénmentesítő kezelésnek köszönhetően —ritka esetek kivételével — ez a probléma már a múlté. Pándics Tamás szerint a nyersvíz és a hálózatra bocsátott víz minősége a vízóráig bezárólag jellemzően kiváló, így az esetleges kockázatok megszüntetése — például a lakáson belüli ólomtartalmú csövekből származó ólomszennyeződés — a tulajdonos felelőssége.

Sokan azért vásárolnak víztisztító berendezést, mert úgy vélik, hogy a csapvíz mikrobiológiai szempontból nem megfelelő. Ez a szakember szerint nagyon ritka, viszont maga a vásárolt berendezés olyan mikrobiológiai kockázatokat hordoz, melyek a készülék nem megfelelő üzemeltetéséből adódnak.

Ha például nem rendszerességgel és előírások szerint cserélik a víztisztító kancsókban a szűrőket, akkor a baktériumok elszaporodnak, és a „víztisztítás” többet árt, mint használ. A felhasználó kezéről is juthat szennyeződés a szűrőre, amikor azt behelyezi vagy tisztítja, arról nem is beszélve, hogy a nehezen elérhető zárt elemeken, belső járatokban könnyen elszaporodhatnak a mikroorganizmusok. A műanyagokat kifejezetten szeretik a baktériumok, a nedves, párás környezetben akár kórokozók is megtelepedhetnek.

Mindent egybevetve, a víztisztítás nem indokolt, a csapvíz iható. Többen arra hivatkozva vásárolnak víztisztító berendezéseket, hogy a kezelt vezetékes víz klóros ízű és szagú. A készülékek többsége aktív szénnel csökkenti a klórszagot, de ez az előny eltörpül a használatukból fakadó kockázat mellett. Ha valakit zavar a klórszag, kiönthet egy kancsóba vizet, majd negyedóra után elfogyaszthatja — mondta a szakértő, aki szerint a környezetterhelő palackozott ásványvíz vásárlása is felesleges, mivel a kedvelt márkák többségét abból a vízmű-kútból nyerik, ahonnan a csapvizet.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük