Miért figyeljünk oda, milyen vizet fogyasztunk?
Magyarországon jellemzően kiváló minőségű a csapvíz, ahogy a szakemberek mondják, ez a legszigorúbban és legtöbbször ellenőrzött élelmiszerünk.
Ezzel együtt az ivóvízbe időnként olyan anyagok is bekerülhetnek, amelyeket nem szívesen fogyasztanánk el. De kiket érint leginkább a veszély, és hogyan biztosíthatjuk magunknak a valóban egészséges csapvizet?
Az egyik legnagyobb kockázatot az ólomszennyezés jelenti, amely független attól, hogy egyébként milyen minőségű vizet szolgáltat a hálózat. Leginkább azok vannak kitéve a veszélynek, akik régi – jellemzően az 1970-es évek előtt épült – házakban élnek. Ennek oka, hogy akkoriban még ólomcsöveket használtak a vízvezetékekhez.
Ha szeretnénk megbecsülni, mennyire jelenthet kockázatot otthonunkban a csapvíz fogyasztása, érdemes felkeresni a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) honlapját.
Ott elérhető a Csapvíz-ólomtartalom kockázati térképe, amely megmutatja, hol nagyobb az esély az ólomszennyezésre. A narancssárga és vörös színnel jelölt területeken fennállhat a veszély – bár ez nem jelenti azt, hogy az adott háztartás vize biztosan szennyezett.
Forrás: Greendex
- Kukába gyűrt őszi lombok, bezsákolt élővilág
- Ezek a halak tele vannak nehézfémmel
- Óvodások és iskolások a fenntarthatóság élvonalában
- Helyben maradó értékek: 680 millió forint a fenntartható természetvédelemért
- EM: a kifizetésekben is kétharmados a Napenergia Plusz Program
- Tudatos jövő: Magyarország is felkerült az Európai Hulladékcsökkentési Hét térképére
2025. november 18.
Mit teszünk mi – vagy mit nem teszünk az újrahasznosításért?
2025. november 18.
Őszi immunerősítés egyszerű lépésekkel – vitaminoktól a pihenésig
2025. november 18.
Úttörő vegán esemény először Magyarországon
2025. november 17.
Már közel 96 ezer zöld rendszámos autó Magyarországon
2025. november 17.
Miért lehet környezetbarát a fatüzelés?
2025. november 17.