10 tudományos tény a dióról

Megosztás:

A dió egészségügyi hatásait lehet vitatni, de nem érdemes. Az alábbiakban felsorakoztatjuk az előnyös tulajdonságait.

A dió – értékes táplálék és gyógyító kincs

A dió (Juglans nemzetség, Juglandaceae család) közepes vagy nagy termetű, lombhullató fa, amely 10–40 méter magasra is megnőhet. Természetes előfordulási területe Délkelet-Európától egészen Japánig terjed, de Észak- és Dél-Amerika több részén is megtalálhatók különböző fajtái.

A dió évezredek óta az emberi táplálkozás fontos része, és a mai napig az egyik legegészségesebb diófélének tartják. Számos kultúrában különleges jelentőséggel bír: Európában a termékenység szimbóluma, a hagyományos kínai orvoslásban a vesék és a tüdő működését támogató szerként alkalmazták. A Perzsa Birodalomban egykor az uralkodók kiváltságos eledele volt, míg Indiában az ajurvéda bőrbetegségek kezelésére és általános egészségmegőrzésre használta. A dióval már az ősi Selyemúton is kereskedtek.

A középkori Európában nemcsak a dióbél és a belőle sajtolt olaj, hanem a faanyag is keresett volt. A 18. században az európai telepesek Észak-Amerikába is elvitték, ahol azóta az amerikai konyha és bútoripar is alapanyagként használja. Étkezési célra ma a közönséges dió (Juglans regia) a legelterjedtebb, míg az észak-amerikai fekete diót (Juglans nigra) főként faanyagáért termesztik.

A FAO adatai szerint 2021-ben a világ diótermése (héjában) 3,5 millió tonna volt, ennek mintegy 31 százalékát Kína adta. A legnagyobb termelők közé tartozik még az Egyesült Államok, Irán és Törökország. Magyarországon 2022-ben több mint 15 400 tonna dió termett.

A dió jótékony élettani hatásai

A dió nemcsak ízletes, hanem rendkívül egészséges is. Számos tudományos kutatás igazolja kedvező hatásait:

  • Antioxidánsokban gazdag:
    A dió antioxidáns-tartalma kiemelkedő a diófélék között. Az E-vitamin, a melatonin és a polifenolok együtt segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt, valamint az LDL („rossz”) koleszterin szintjét, ezzel mérsékelve az érelmeszesedés kockázatát.

  • Kiváló omega–3-forrás:
    A dió alfa-linolénsav (ALA) tartalma lényegesen magasabb, mint bármely más dióféléé. Már napi 1–2 dió fedezheti a szervezet számára szükséges ALA-bevitelt, amely elengedhetetlen a szív- és érrendszeri egészséghez.

  • Gyulladáscsökkentő:
    A polifenolok, az ALA, a magnézium és az arginin aminosav együttesen segítenek mérsékelni a szervezetben kialakuló gyulladásos folyamatokat.

  • Támogatja a bélrendszer egészségét:
    A diófogyasztás növeli a jótékony bélbaktériumok számát, ezzel hozzájárul a mikrobiom egyensúlyának fenntartásához és az emésztőrendszeri betegségek megelőzéséhez.

  • Csökkentheti a rák kockázatát:
    Kutatások szerint a dió rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható az emlő-, prosztata- és vastagbélrák alacsonyabb előfordulásával. A bélben termelődő urolitinek nevű vegyületek gyulladáscsökkentő és védő hatást fejthetnek ki.

  • Segíti a testsúlyszabályozást:
    Bár kalóriadús, a dióból származó energia 20%-kal kevésbé hasznosul, mint ahogyan azt a hagyományos számítások mutatják. Emellett fokozza a teltségérzetet, így segít megelőzni a túlevést.

  • Támogatja a vércukorszint szabályozását:
    A dióolaj rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni az éhgyomri vércukorszintet, és hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez.

  • Javítja az agyműködést:
    Az E-vitamin, a polifenolok és a többszörösen telítetlen zsírsavak védik az agyat az oxidatív károsodástól, javítják a memóriát és a kognitív teljesítményt.

  • Támogatja a férfiak reproduktív egészségét:
    Vizsgálatok szerint napi 75 gramm dió fogyasztása javítja a spermiumok minőségét, mozgékonyságát és épségét.

  • Javítja a vérzsírszintet:
    Rendszeres fogyasztása csökkenti a káros koleszterin- és trigliceridszintet, ezáltal hozzájárul a szívbetegségek megelőzéséhez.

A dió tápanyagtartalma (30 g dióban)

  • 185 kcal

  • 4,3 g fehérje

  • 3,9 g szénhidrát

  • 1,9 g rost

  • 2,5 g egyszeresen, 1,7 g telített zsírsav

  • Jelentős mennyiségű magnézium, kálium, folsav és vas

Már napi 30 gramm, azaz egy maréknyi dió rendszeres fogyasztása mérhetően csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Dióallergia

A dió erős allergén, és érzékenység bármely életkorban kialakulhat. A tünetek közé tartozhat a bőrkiütés, bizsergő érzés a szájban, hányinger, asztmás roham, illetve súlyos esetben anafilaxiás sokk. A dióallergiások gyakran más diófélékre is keresztreakciót mutatnak, ezért minden esetben fontos az allergiateszt elvégzése és az ételek összetevőinek ellenőrzése.

Gyakori kérdések

Mennyibe kerül a dió?
2024-ben a tisztított dió ára 5500–10 000 forint/kg, a héjas dióé körülbelül 1500 forint/kg (kiskereskedelmi árak).

Mit tehetünk a dióburok-fúrólégy ellen?
A kártevő lárvái a földben telelnek, ezért a védekezést a dióhullás idején kell megkezdeni.

  • Takard a talajt a fák alatt fóliával vagy mulccsal.

  • A lehullott diót azonnal szedd össze.

  • A tyúkok természetes segítséget nyújtanak a lárvák irtásában.

  • A talajt fertőtlenítsd oltott mésszel vagy Beauveria bassiana gomba spóráival.

Mikor érdemes metszeni a diót?
A dió metszését csak nyár végén, szeptember elején ajánlott elvégezni, mivel tavasszal a növényben magas a nedvnyomás, ami a fa „vérzését” és károsodását okozhatja.

Forrás: Greendex

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük